Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Ce am putut urmări de-a lungul Cupelor Naționale 2020?

Foto: Radu Cristi/Bogdan Popa/Anton Irina

Anul 2020 a fost unul plin de provocări, atât pentru cicliști, cât și pentru concursuri și organizatorii acestora. Cu o primă parte a sezonului săracă în competiții, calendarul curselor a prins viață cu Triada MTB Păltiniș și Turul Ciclist al Sibiului, prima întrecere UCI din lume organizată după ce pandemia a oprit tot în jurul nostru. După aceste evenimente, țara a început să devină ușor animată de concursuri de ciclism, printre care și Cupele Naționale la șosea și mountain-bike (XCM și XCO). Ca atare, vă invităm să parcurgeți o trecere în revistă a tuturor etapelor de la fiecare disciplină, unde au avut loc, ce sportivi s-au afirmat și câteva declarații ale acestora.

Cupa Națională de Șosea

Turul Ciclist al Clujului a găzduit prima etapă a Cupei Naționale de Seniori și celei de Juniori ale acestei discipline, iar pe parcursul a trei zile au participat atât rutieri de elită, cât și amatori. Prima luptă a reprezentat-o un contratimp de 8 kilometri, a doua zi a avut în componență două tipuri de trasee (40 km și 112 km, în funcție de categorie), iar ultima zi a fost marcată cu un scurt circuit de 2,5 km. La finalul turului, Alexandra Cioclu (Olimpic Zărnești) avea cel mai bun timp la categoria cadeți feminin, urmată pe podium de Denisa Toader (iSports Ploiești), iar la junioare, Ioana Crăciun (CS Otopeni) a terminat pe primul loc, Cristina Albert (CS Mureșul Târgu Mureș) a ocupat a doua poziție. La categoria elite, Manuela Mureșan (Seven ProCycling), ciclistă care a avut un sezon 2020 notabil, a venit în fața lui Miriam Stan (CS Otopeni).

La cadeți masculin, Andrei Carbunarea (CS Voința Cluj-Napoca) a avut cel mai bun timp, cu Alin Toader (iSports Ploiești) și Dumitru Dan (CS Otopeni) completând top 3. Dobrin Ioan (CS Otopeni) s-a impus la juniori, urmat de Ștefan Dragoiu (CSU Universitatea de Vest Timișoara) și Denis Piciu (Petrolul Ploiești), iar la categoria sub 23 de ani, a câștigat Andrei Ionuț (CSU Universitatea de Vest Timișoara), colegul său, David Urs urma pe locul 2 și Cristian Mihnea (CSA Steaua București) pe 3. La elite, pe primul loc îl regăsim pe Daniel Crista (CSA Steaua București), urmat de colegii săi de echipă, Cosmin Bidilici și Valentin Plesea.

Cupa Max Ausnit a continuat cu a doua etapă din Cupa Națională de Șosea, doar cea de Seniori, de această dată, fiind o competiție cu un istoric bine scris, atât prin concurenții care iau parte la ea, cât și prin traseul propus. La elite feminin, aceeași Manuela Mureșan a venit pe primul loc, iar la Elite masculin, Emil Dima (Giotti Victoria). Antonela Manac s-a impus la Open feminin, Ioan Dobrin la Juniori masculin și Andrei Cojanu (CSU Universitatea de Vest Timișoara) la categoria U23.

International Novak Cycling Academy Cup a reprezentat următoarele două etape pentru Cupa României de Șosea Juniori și primele două etape pentru cea de Copii. Prima etapă din această competiție a constat într-un contratimp de 15 km pentru cadeți și 19 kilometri pentru juniori, pe când copii au avut de parcurs distanțe mai mici, conform nivelului lor. A doua zi programul a oferit o etapă de fond, pe același traseu, doar că parcurs de un anumit număr de ori în funcție de categorie.

RGT The Wall a reprezentat ultima luptă a Cupei României de Șosea Seniori și Cupei României de Șosea Juniori și a avut la start aproximativ 250 de concurenți adunați de la tura scurtă (61 km) și tura lungă (116 km). Tura scurtă l-a avut câștigător pe Ciprian Comișan la băieți, iar Alexandra Cioclu la fete. La tura lungă, Miriam Stan s-a impus la Elite Feminin și Emil Dima la Elite masculin. 

La final, după numărul de puncte acumulate, Cupa Națională la Șosea îi avea învingători pe:

Cadeți masculin: 

 1. Surugiu Alexandru (CS Olimpia București)
 2. Carbunarea Andrei (CS Voința Cluj-Napoca)
 3. Toader Alin (iSports Ploiești)

Cadeți feminin:

 1. Cioclu Alexandra (Olimpic Zărnești)
 2. Toader Denisa (iSports Ploiești)

Juniori masculin:

 1. Denis Piciu (CS Petrolul Ploiești)
 2. Drăgoiu Ștefan (CSU Universitatea de Vest Timișoara)
 3. Luncan Șerban (Olimpic Zărnești)

Juniori feminin:

 1. Crăciun Ioana (CS Otopeni)
 2. Cătineanu Cătălina (Pluton Cyclo Team)
 3. Mănescu Natalia (CS Petrolul Ploiești)

U23 masculin:

 1. Andrei Ionuț (CSU Universitatea de Vest Timișoara)
 2. Cristian Mihnea (CSA Steaua București)
 3. Malnasi Attila (Carcover Racing Team)

Elite feminin:

 1. Miriam Stan (CS Otopeni)
 2. Mureșan Manuela (Seven ProCycling)
 3. Lupuj Noemi (Velocitas)

Elite masculin:

 1. Daniel Crista (CSA Steaua București)
 2. Plesea Valentin (CSA Steaua București)
 3. Dima Emil (Giotti Victoria)

Master 1 maculin:

 1. Amariuței Andrei (iSport Ploiești)
 2. Madaras Attila (CS Mureșul Târgu Mureș)
 3. Uivari Cătălin (CS Voința Cluj-Napoca)

Master 2 masculin:

 1. Kleinpeter Hermann (Sport Competition)
 2. Moldovan Ovidiu (Sport Competition)
 3. Grigorescu Filip (Bike Squad)

Master 3 masculin:

 1. Bagoly Botond (Kids 4 Cycling)
 2. Mirza Octavian (CSA Steaua București)
 3. Nuța Traian (Bike Squad)

Amatori masculin:

 1. Mureșan Florin
 2. Pataki Farkas (Velocitas)
 3. Ureche Iosif

Open Feminin:

 1. Romașcanu Denisa (CS Otopeni)
 2. Darabant Noelle (Velocitas)
 3. Gal Diana 
Alex Surugiu, Denis Piciu și Alexandra Cioclu – Fotografii: Bogdan Popa
Andrei Ionuț, Miriam Stan și Daniel Crista – Fotografii: Bogdan Popa

Am încercat să profit de toate competițiile din țară, ca să-mi pot menține condiția fizică. În acest an, cursele au fost reduse ca număr, dar utile pentru pregatirea viitorului sezon. Câștigarea Cupei Naționale la categoria mea a reprezentat o verificare a pregătirii de anul acesta. Sper ca anul viitor va fi mult mai reușit din toate punctele de vedere, dar după cum evoluează acest virus, cred că va fi aceeași situație ca cea din prezent și va trebui să facem față unor noi provocări, ne-a spus Andrei Ionuț.

Atât pe șosea cât și la velodrom am reușit să obțin titlul de vicecampioană, deci pot să spun că a fost un sezon destul de bun, dar mereu e loc de mai bine. Este a treia cupă câștigată consecutiv, iar acest lucru dovedește faptul că munca a dat roade. M-aș bucura să participe cât mai multe fete la categoria mea și să fie implicare în susținerea lor. Sper să revină totul la normal și să avem parte de cât mai multe competiții atât în țară cât și în afară, ne-a declarat Miriam Stan.

La categoria copiilor, îi avem câștigători pe:

D2 F – Natalia Enescu (Olimpic Zărnești)
D2 M – Dragoi Levi-Andrei (MTB Academy)
D1 F – Militaru Miruna-Domnica (Olimpia București)
D1 M – Parvulescu Tudor-Andrei (MTB Academy)
C F – Pusca Ioana (Olimpic Zărnești)
C M – Enescu Flavius Pavel (Olimpic Zărnești)
B F – Pulbere Daria-Andreea (Olimpic Zărnești) 
B M – Percea Tudor (Olimpia București)
A F – Petrescu Sabina-Maria (Voința Cluj-Napoca) 
A M – Neagu Tudor-Cristian-Andrei (Voința Cluj-Napoca)

Cupa Națională de Mountain Bike XCO

Competițiile de MTB ne-au asigurat și ele un sezon plin de momente memorabile, atât prin spectacolul oferit de cicliști, cât și prin traseele oferite de organizatori. Pe 18 iulie, la Triada MTB Păltiniș, pe o vreme nu tocmai prietenoasă cu cicliștii, a avut loc prima etapă a Cupei Naționale pentru XCO. Pe lângă riderii români veniți din toate colțurile țării, la start s-au aflat și sportivi de naționalitate franceză, care au avut poziționări foarte bune.

La cadeți feminin, Anastasia Țibuh a fost singura concurentă și la junioare a pedalat doar Mănescu Natalia. La cadeți masculin, Alexandru Ilie a finalizat cu cel mai bun timp, iar la juniori masculin s-a impus Răzvan Grec. La elite feminin, Eszter Bereczki a fost singura fată care a luat startul la competiție, pe care a încheiat-o cu bine, iar la masculin, Lucian Logigan a fost cel mai bine clasat român.

Următoarea etapă dedicată XCO-ului a fost la Explorer Somova. La cadeți feminin o găsim pe Lavinia Movilă pe primul loc, iar la masculin pe același Alexandru Ilie. Răzvan Grec câștigă și competiția aceasta dedicată juniorilor, iar la elite masculin se impune Ede Molnar.

Din cauza problemelor actuale, calendarul competițiilor a avut în componență doar două etape dedicate Cupei Naționale de XCO. Câștigătorii fiecărei categorii vor fi anunțați într-o postare dedicată lor, iar tricourile vor fi trimise prin curier.

În ce privește Cupa Națională la XCM, prima provocare a reprezentat-o Explorer MTB Challenge (Luncavita), unde concurenții au dispus de trasee pentru orice nivel: tura pentru copii, 36km și 65 km. Bogdan Duca (elite masculin) a finalizat cu cel mai bun timp tura lungă și Alex Husariu la categoria masculin 19-29 ani, Vlad Urzică a terminat pe locul 1 la Master 1, Pal Eugen Stefan la Master 3 și Marius Ionașcu la Master 2. La Feminin Open o regăsim pe Rîmniceanu Roxana pe prima poziție.

De un traseu disponibil pentru orice categorie s-a bucurat și următoarea etapă dedicată Maratonului – Movilele Blajelului: traseu scurt (12 km), traseu mediu (30 km) și lung (61 km). La tura medie, l-am putut vedea pe Ercsei Emil câștigând la cadeți masculin și Răzvan Grec la Juniori. Popa Raul câștigă la Amatori masculin 19-29 ani, Talpes Octavian la Master 1, Gelei Istvan la Master 2 și Rinceanu Mihai la Master 3. La tura lungă, se impune Lucian Logigan la Elite masculin, iar la Elite feminin, Miruna Gîrbacea. Baltes Cora câștigă la Master feminin și Luiza Loloiu la Amatori feminin, iar la Amatori masculin, Alex Husariu. Ureche Iosif ocupă primul loc la Master 1, Ferenc Ilyés la Master 2 și Pal Eugen Stefan la Master 3.

Următoarea etapă a avut loc la Triada MTB Avrig, care a oferit iubitorilor de pedalat 4 zile de curse și numeroase trasee spectaculoase. La categoriile elite, Lucian Logigan câștigă la masculin și Miruna Gîrbacea la feminin. Într-un final, BikeXpert Alpine Challenge a găzduit ultima etapă a Cupei Naționale de XCM, unde s-au decis purtătorii tricourilor de campion.

În urma punctelor strânse, clasamentul general i-a avut câștigători pe:

Bogdan Duca – Elite masculin
Salome Bondor – Elite feminin
Husariu Alexandru-Sabin – Amatori masculin
Loloiu Luiza – Amatori feminin
Eugen-Stefan Pal – Master 3
Cristian Jidovu – Master 2
Roxana Rimniceanu – Master 2 F
Eugen Mocanu – Master 1

Câștigătorii de la fiecare categorie a Cupei Naționale de XCM – Fotografie: Anton Irina

Am început sezonul competițional cu câștigarea Campionatelor Naționale de Maraton și am terminat cu al treilea titlu consecutiv de câștigător al Cupei Naționale de Maraton. Pe lângă toate astea, participarea la Campionatele Mondialele de Maraton a fost cireașa de pe tort. Titlul câștigat este o confirmare a muncii depuse în ultimii ani, dar și în ultimele luni. Cupa Națională pentru orice sportiv este o dovadă că forma sportivă nu e doar o întâmplare de un weekend, dar mai mult un rezultat al muncii constante și al perseverenței. Prin 2017 îmi doream să o câștig măcar o dată, acum după al treilea an pot spune că dorința este la fel de mare ca la început – să o câștig și anul următor. Din punctul de vedere al rezultatelor, vreau să-mi păstrez constanța din ultimii anii, ba mai mult, am în plan să particip la cât mai multe curse posibile în afara granițelor. Campionatele Mondiale mi-au deschis apetitul în a-mi depăși limitele actuale, ne-a declarat Bogdan Duca.

Nu îmi pot asuma 100% acest merit, deoarece nu toate participantele din etapele anterioare au fost prezente la ultima etapă și așa punctajul s-a schimbat mult. Dar a fost ceva foarte important pentru mine. După ce am pierdut Campionatele Naționale și când s-a anunțat Cupa, am simțit că mai am o șansă să fac ceva frumos anul acesta și mi-am setat ca obiectiv să câștig. Aveam mare nevoie de o victorie pentru moral și să îmi dea motivație pentru sezonul următor. Deci am fost foarte fericită că am câștigat la Pucioasa.

Îmi doresc din suflet să revenim la normal, dar nu știu dacă acest lucru se va întâmpla. Prevăd că o să fie un start mai decalat, cursele probabil vor începe mai târziu, asta nu e rău, o să avem mai mult timp de pregătire cu vreme mai blândă, deoarece șansele de cantonament în țările calde vor fi mai mici. Oricum anul următor am să încerc să mă readaptez și să-mi imaginez sezonul ca pe unul perfect normal pentru a rămâne focusată pe pregătire cât de mult posibil, ne-a spus cu mult entuziasm Salome Bondor.

La finalul tuturor etapelor Cupei României de MTB pentru Copii primele locuri au fost ocupate de:

A M – Andrei-Tudor Kocsis
A F – Iana-Alesia Baltes
B M – Andreas Hozat
B F – Alexandra-Gabriela Mihordea
C M – Roland Szigyarto
C F – Raluca-Andreea Aanei
D1 M – Sebastian-Andrei Cusnir
D1 F – Faur Diana Maia
D2 M – Dragoi Levi Andrei
D2 F – Anorocioaei Ilinca Maria

Felicitări tuturor pentru munca depusă și mult succes pentru sezonul următor! 

Written by: Andreea Dima

Leave a Reply

3 Comments